Musculoskeletale therapie
Musculoskeletale klachten is een verzamelnaam voor de problemen van de musculoskeletale structuren zoals spieren, pezen, ligamenten, botten, gewrichten, kraakbeen, zenuwen,… Ze kunnen optreden als kleine ongemakken, bewegingsstoornissen of zelfs evolueren tot grote verstoorders van de dagelijkse activiteiten.
Manuele therapie
Dit is een specialisatie met nog meer gevorderde en aanvullende onderzoeks- en behandeltechnieken binnen articulaire, musculaire en neurogene functiestoornissen. Ook manipulaties maken er onderdeel van indien er een indicatie toe is. Het doel van de therapie is het behandelen van de functiestoornissen en de pijn alsook het verbeteren van de vaardigheden in het dagelijkse leven, het werk en de sport. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Hierin behaalde Lise haar bijzondere beroepsbekwaamheid aan de Universiteit van Gent. Lincy volgt deze opleiding momenteel aan de Universiteit van Gent.
Sportkinesitherapie
Enerzijds is er het behandelen van sportletsels en anderzijds de preventie ervan. Als sportkinesitherapeuten hebben we aandacht voor het sportspecifieke karakter van de revalidatie. We helpen je om terug rustig op te bouwen, geven je aangepast trainingsadvies en sportspecifieke oefeningen. Het eventueel terugkeren naar competitie kan zeker ook een aandachtspunt zijn. Daarnaast kan je ook terecht voor het aanleggen van een kinesiotape.
Fasciatherapie
“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. Hierdoor is alles in het lichaam met elkaar verbonden, niet alleen de botten, spieren, pezen,… maar ook de organen en de neurogene structuren. Deze structuren hebben dan ook wederzijdse effecten op elkaar. Deze fascia speelt ook een belangrijke rol in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het behandelen van allerhande klachten en aandoeningen.
Tijdens het manueel behandelen stelt de fasciatherapeut vragen en geeft hij bepaalde instructies. Hierdoor wordt de patiënt betrokken bij de behandeling en wordt men zich bewust van wat er zich afspeelt in zijn lichaam. Men ervaart spanningsveranderingen en andere nuttige fysiologische reacties. Hierdoor kan men nieuwe bewegingspatronen ontdekken en zijn bewegingsmogelijkheden vergroten.
Oefentherapie is een zeer belangrijk onderdeel. Samen oefenen we op het bewustzijn van het lichaam en zichzelf. Het doel hierbij is dat de patiënt zijn aandoening zelf in handen kan nemen door zichzelf, zijn reacties, zijn beweging en gedrag waar te nemen om zo tot een verandering te komen (link naar somato-psychopedagogie). Hierdoor kan de patiënt zelf thuis verder aan de slag en leert men zijn eigen lichaam kennen en onder controle krijgen. Voor een blijvend effect van de behandeling is dit cruciaal.
Meer info: Fascia.be
Hierin behaalde Lise haar bijzondere beroepsbekwaamheid na een opleiding van 4 jaar aan de European College of Fasciatherapy (ECF).
Kinderwensconsulente en fertiliteitsbegeleiding
“Fasciatherapie en counseling als hulp bij kinderwens, preconceptionele zorg (natuurlijk zwanger worden en problematiek) , ondersteuning bij fertiliteitsproblemen, problemen tijdens de zwangerschap, rouw en verlies en postpartum pathologie”.
Een engagement dat me nauw aan het hart ligt aangezien ik dit gegeven deel uit eigen ervaring (PCOS, IVM , IVF , miskraam , overstimulatie, CMV,… ) Dit alles gelukkig met een positieve afloop. Ik werd uiteindelijk mama van twee schatten van kinderen. Ik ben me dan ook verder gaan verdiepen in de problematiek. Dit aangezien er naar mijn mening nog een groot tekort is aan psychologische en fysieke begeleiding.
Ik volgde de opleiding aan de UCLL ‘Van wens naar ver-wachting’. Ook ben ik afgestudeerd als erkend kinderwensconsulente bij de ‘Kinderwens expertise netwerk academy’. Verder verdiep ik mij in de preconceptionele zorg, dit zowel bij het natuurlijk zwanger worden als problematiek. Ik ben ervan overtuigd dat ik naast de rol van de huisarts, gynaecoloog, het eventuele medisch traject, de mogelijke psychologische begeleiding, … als fasciatherapeute en consulente een steun en aanvullende meerwaarde kan betekenen.
Fertiliteitsproblemen bij koppels komen meer en meer voor. Het taboe hierrond wordt eindelijk meer en meer doorbroken. Zelfs paste ik de technieken reeds toe bij vele vrouwen/koppels, met mooie resultaten. Ik heb vrouwen op mijn behandeltafel gehad in totale wanhoop die de moed terug vonden om toch vol te houden, door te gaan, te rouwen, te aanvaarden, weloverwogen keuzes te maken, … Het vertrouwen mentaal en lichamelijk weer kregen en uiteindelijk zwanger raakten, of verder konden gaan in hun leven. Er is ruimte om te ventileren, je verdriet te uiten, samen de moed te vinden, je krijgt thuisopdrachten mee, … Samen zorgen wij ervoor dat jij/jullie sterker zullen staan in jullie persoonlijke traject. Weerbaarheid is the key!
Wat kan de fasciatherapie nu betekenen binnen zo een fertiliteitstraject?
Het is een hulpmiddel om een optimale basis te creëren. Het is een samenwerking tussen de fasciatherapeut en de persoon/personen. Het is toepasbaar zowel tijdens het natuurlijk zwanger proberen te geraken, een fertiliteitstraject, tijdens de zwangerschap als postnataal!
Doelen:
- - Fysieke ontspanning
- - Stimulatie doorbloeding en opheffen van blokkades in de gehele bekkenregio
- - Verlagen van de mentale stress (en dus ook de hormonale disbalans)
- - In contact blijven met je eigen lichaam
- - Weerbaarheid ontwikkelen : het leren vallen en vooral weer opstaan
- - Je verhaal eens kwijt kunnen
- ...
Behandeling:
- - Manuele behandeling
- - Bewegingstherapie (+thuisoefeningen)
- - Begeleiding, ondersteuning en counseling
- - De nodige empathie, erkenning en ruimte voor ventilatie
- ...
Enkele links: Mama Baas Fasciatherapie als hulp bij kinderwens Waar staat de ‘delete-toets’ voor stress tijdens een fertiliteitstraject?
Zwangerschapsmassage
Na de geboorte van mijn twee kinderen is de passie om te werken met mama’s en hun kinderen heel groot geworden! Ik volgde dan ook een cursus zwangerschapsmassage.
Een zwangerschapsmassage heeft naast de ontspanning nog heel wat voordelen:
- - Stimulatie van de bloedcirculatie : Een beter doorbloed gebied is een beter functionerend en
dus energieker gebied
- - Verlichtend effect op spataders
- - Vermindering spierspanning, spierstijfheid en spierkrampen
- - Verlichting van de veel voorkomende lage rug klachten en bekkenklachten
- - Algehele lichamelijke ontspanning.
- - Mentale ontspanning : bewustwording, beïnvloeden en balanceren van angst, stress en
emoties door hormonale veranderingen en ‘het nieuwe’ dat zich voordoet
- - Vrijkomen van gelukshormonen
- - Verbetert de kwaliteit van slaap
- - Vochtabsorptie
De massage kan deugd doen in elk stadium van je zwangerschap. Regelmatig je laten masseren wordt aangeraden.
Ik werk met amandelolie uit de apotheek, wat een 100% natuurlijk product is. De massage gebeurt in een comfortabele zijlig positie ondersteund door de nodige kussens. De zones waarop gewerkt wordt zijn de nek, rug , bekken, benen en voeten. Je doet best comfortabel ondergoed aan. Je lichaam wordt bedekt met grote badhanddoeken.
Ik kijk er naar uit om jou een ontspanningsmoment te bezorgen! Een gelukkige mama staat gelijk aan een gelukkige baby!
Een zwangerschapsmassage valt niet onder ‘kinesitherapeutische behandelingen’. Hier is dan ook geen doktersvoorschrift voor nodig en mogelijk te gebruiken.
Vestibulaire therapie
Bij vertigo, ook wel draaiduizeligheid genoemd, lijkt het alsof je hele omgeving draait. Het kan zelfs zo erg zijn dat het gepaard gaat met misselijkheid, braken, hoofdpijn, nekpijn, gehoorverlies, oorsuizen, vallen, … Het kan je erg beperken in je dagelijks leven. Het wordt uitgelokt door bepaalde bewegingen uit te voeren met het hoofd. Bijvoorbeeld : een snelle beweging van je hoofd, gaan liggen in bed, rechtkomen uit bed, draaien naar de andere zijde in bed, …
Het wordt veroorzaakt door een probleem met het evenwichtsorgaan in je oor. Hierin bevinden zich in verschillende kanalen gehoorsteentjes (ook wel kristallen genoemd) om jouw positie in de ruimte te bepalen. Dit orgaan werkt samen met je visus en vele spierspoelorgaantjes in je spieren.
Door het gebruik van therapeutische manoeuvres kunnen de losgekomen steentjes terug op hun plaats worden gebracht. De klachten zullen dan ook na 3à5 behandelingen sterk moeten verbeteren.
Een bijkomende behandeling van de nek en schouders is aangewezen.
Lymfedrainage
In onze praktijk gebeurt dit manueel. Het is een zachte techniek van massage waardoor het lymfestelsel gestimuleerd wordt om het lymfevocht af te voeren.
Het kan worden gecombineerd met andere behandelmethoden zoals zwachtelen van ledematen, oedeem- en fibrosegrepen en een elastische kous. Tesamen vormen ze oedeemtherapie.
De functie van het lymfestelsel is dat het overtollig weefselvocht, eiwitten en cellen uit je weefsels opneemt en afvoert. Waar er net een ophoping of teveel aan vocht en/of afvalstoffen in het weefsel zit, kan lymfedrainage worden toegepast.